Història

Les primeres proves ciclistes a Cardona es remunten entre els anys 20 i 30, en el marc de la Festa Major, sent organitzades per la Penya Ciclista Manresana.Però no és fins a la dècada de 1940, passada la Guerra Civil, que neix el ciclisme. Ens hem de situar a La Coromina, època de les mines de Cardona i la seva fàbrica, de la immigració a la recerca de treball i de la gent que anava i venia, on van confluir tres homes amb una afició i sentiment comú vers el ciclisme: en Joan Santasusagna, en Josep Morales i Evarist Barberà, que van fundar la Penya Ciclista Mundo de la Coromina.Aquesta va arribar a tenir un nombre important de socis i va organitzar diversos campionats socials coincidint amb la Fira de Pentecosta amb molta expectació per part de la població. També va rebre etapes de la Setmana Catalana del Ciclisme així com el trofeu Sebastià Camprubí o la Volta Ciclista a Catalunya. Tot això des de la dècada dels 50 fins a la dels 70.

Aquesta entitat deixà d’existir per diverses circumstàncies, però la temporada 1982-1983 fou refundada per Joan Morales, fill del Josep Morales, passant a rebre el nom de Penya Ciclista Mundo de Cardona, que sense interrupció ha arribat als nostres dies.

L’any 1984, Cardona va acollir la sortida de l’etapa de ‘La Vuelta’ on després de 269km arribava a Saragossa, amb l’anècdota on Perico Delgado i el seu equip, el qual anava amb el maillot groc de líder i que s’havien quedat a dormir a Solsona, van arribar tard a la sortida i van haver de baixar de l’autocar a l’alçada del cementiri municipal sense sortir de la plaça de la Fira on es produïa el control de signatures i la sortida neutralitzada fins a la carretera de Manresa a Bassella.

Al llarg de tots aquests anys s’han organitzat campionats socials i curses ciclistes a Cardona amb la participació dels mateixos socis i provinents d’altres clubs. Cal destacar Joan Morales amb el diploma de Randoneur 5000 i Joan Ribalta i Joaquim Palà que va fitxar per l’equip Sprint Club d’Andorra i Mohedano.

A principis de la dècada dels 90 i amb la incorporació de la bicicleta de muntanya BTT es comencen a organitzar les primeres pedalades en BTT i Opens Provincials.

És l’any 1993 que comença a competir en BTT Sílvia Rovira, amb una carrera brillant que sens dubte va ajudar a consolidar aquest esport, aconseguint diversos premis i ser seleccionada per les Olimpíades d’Atlanta (1996) i de Sydney (2000).

Però no és fins l’any 2003 on apareix el campionat d’excursions en BTT dins la Penya Ciclista Mundo tal com ja existia aquest pel ciclisme de ruta.

els membresS’ha col·laborat també en la Volta a Catalunya en BTT (Volcat) sent Cardona punt d’arribada i sortida de dues de les etapes i des de l’any 2006 l’Open Provincial de Barcelona en BTT rep el nom de Gran Premi Sílvia Rovira com a homenatge per la seva carrera professional.

En l’exposició també es pot copsar l’evolució de les bicicletes en els diferents anys pel que fa als materials utilitzats i també de l’evolució de la roba i equipament ciclista, així com els primers cascs utilitzats anomenats ‘xixoneres’.

Comments are closed.